Zonneboilers

Kwaliteit, creativiteit en klantvriendelijkheid is ons motto. Uw tevredenheid is ons succes

Zonneboilers, de zon als energiebron

Zonneboilers Censair.be

Zonneboiler

Zonneboilers zetten van zonsopgang tot zonsondergang zonne-energie om in warm water voor dagelijks gebruik in huis en tuin. Warm water was nog nooit zó goedkoop! U bespaart tot 60% energie!

Plaatsing van de zonnecollectoren
De ideale oriëntatie voor zonnecollectoren is tussen het zuidoosten en het zuidwesten, in een hoek van 25 tot 60 °. De zonnecollectoren dienen zoveel mogelijk zon te ontvangen, m.a.w. steeds schaduw te vermijden. Een oriëntatie volledig naar het oosten of volledig naar het westen doet het rendement dalen met 20 %.

De collectoren kunnen zowel op een plat als op een schuin dak gemonteerd worden. Op een plat dak worden de collectoren schuin gemonteerd.

 

Basiselementen van een thermisch zonne-systeem

 • Zonnecollector:
  De zonnecollector vangt het zonlicht op, zet die om in warmte en geeft deze af aan de vloeistof die stroomt door het netwerk van leidingen aanwezig in de collector. In de meeste systemen is deze vloeistof gewoon water, al dan niet vermengd met glycol als antivriesmiddel.
 • De primaire kringloop:
  Dit is de kringloop die de leidingen in de collector verbindt met de zonneboiler.
 • De zonne-boiler:
  De warmte opgevangen door de zonnecollector wordt opgeslagen in de zonneboiler, onder de vorm van sanitair warm water.
 • De regeling + circulatiepomp:
  De circulatiepomp zorgt voor het transport van de energie uit de zonnecollector naar de zonneboiler.
 • Het regelsysteem zorgt ervoor dat de circulatiepomp functioneert onder de juiste omstandigheden.
  Deze mag slechts in werking treden indien de temperatuur van het zonnepaneel hoger is dan de temperatuur van de zonneboiler. Het regelsysteem beschermt ook de zonne-installatie tegen bevriezing of oververhitting.
 • De naverwarming:
  Een zonnesysteem kan de permanente beschikbaarheid van voldoende warm water niet verzekeren. De naverwarming brengt het water tot de ingestelde temperatuur indien nodig. Hoe hoger de temperatuur in de zonneboiler, hoe lager de energie nodig voor deze bijverwarming.
  De naverwarming kan gebeuren door een gasgestookte doorstromer, een combi-wandketel, cv-ketel of een elektrische weerstand in de boiler.

Subsidies en premies

 Zonneboilers, de Zon als energiebron!